Site Practice won the design competition for the residential complex in Hof van Holland in collaboration with Dun Agro Hemp Group.

The Volksbelang Foundation of 1895, on the occasion of their 125th anniversary, organized a competition for the design of a residential building in Hof van Holland, in collaboration with the Talis housing foundation.

The competition was a call to design an affordable, buildable, socially and ecologically sustainable project as integrally as possible.

The competition concerned a design brief for a residential building in Hof van Holland, located in a newly to be developed area next to De Overreken in Nijmegen-Noord. The competition focused on a design for the construction of a residential complex of 70 social rental homes, with the application of innovative and creative ideas, sub-aspects of construction that can also be applied elsewhere in circular, energy-efficient housing construction.

“” Het Hennephof “”

The winner of the design competition has become Site Practice! Their winning design in collaboration with Dun Agro Hemp Group is used for the implementation of the residential complex in Nijmegen.

The proposal of “Het Hennephof” consists of 81 social rental homes with shared constructions of timber frame and lime hemp. The communal workplace is the basis of the concept of co-creation. By delivering the rental apartments in hull when rented, only what is needed is built and the houses are adaptable and flexible over a long period of time.

Not only people, but also nature is central to ” Het Hennephof ‘. The communal areas on the floors, the roof, but also the immediate surroundings are green spaces that stimulate biodiversity.

The choice of construction materials from Dutch soil is in line with a sustainable, energy-efficient and circular construction method. The construction consists of timber frame construction filled with lime hemp and can be built quickly (and therefore cheaply) due to the hyper-prefab approach. The choice of timber frame construction reduces the use of materials compared to a construction method in cross-layer wood, and is therefore more in line with the principle of circular and energy-efficient construction. In the future, the design will also be built by Dun Agro Hemp Group.

According to the jury, Site Practice profiles itself with “Het Hennephof” “as a real” innovator “because of the ambition and courage in the field of circularity and social sustainability in the design. “Compared to the other entries, Het Hennephof goes just a step further. The designers have focused on the behavior of the residents “.

In addition, there is a minimalism in the use of materials that is consistently applied in the design. The diversity of the houses and the richness of collective spaces are also highly appreciated by the jury.